Descoperire excepțională la Cetatea Noviodunum

davInstitutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea anunță

 Descoperirea primului document epigrafic la Cetatea Noviodunum

Cetatea Noviodunum este situată în punctul „Pontonul Vechi” sau „Eski Kale” (în limba turca Cetatea Veche), la aproximativ 2 km de orașul Isaccea, pe un promontoriu, în apropierea unuia dintre cele mai importante vaduri ale Dunării, de pe cursul său inferior.”

(http://www.noviodunum.ro)

”La finele săptămânii trecute, odată cu scăderea cotelor Dunării, la o atentă cercetare a zonei de la Pontonul Vechi, am descoperit o coloană din calcar, care prezenta o inscripție.

Având în vedere că zona este tranzitată de mijloace auto și atelaje, am luat decizia salvării artefactului. În acest sens, a fost realizată o casetă, fiind scoasă coloana, care era ”prinsă” într-un strat de aluviuni. Descoperirea semnalată de apele Dunării, reprezintă un stâlp miliar, care are 1,40 m înălțime și o inscripție în limba latină. În demersul nostru de salvare a coloanei descoperite la Noviodunum, am beneficiat de sprijinul Primăriei Oraș Isaccea.

 Existența unor edificii în punctul Pontonul Vechi nu este surprinzătoare, întrucât a fost semnalată prima dată în anul 2003, apoi observațiile au continuat în 2005, dar oscilațiile nivelului Dunării și aluviunile depuse de aceasta au făcut imposibilă o continuare a cercetărilor.

În primăvara anului 2011, în punctul Pontonul Vechi au fost observate noi segmente de ziduri, care confirmă prezența unor edificii.

Vara anului 2012 a fost propice, Dunărea dezvăluind noi ziduri, care aparțin unui edificiu monumental, care poate fi o bazilică. Facem precizarea, că această inscripție a fost descoperită în apropierea edificiului cercetat în anul 2012.

 Inscripția reprezintă primul document epigrafic descoperită la Cetatea Noviodunum în cei 21 de ani de când au fost reluate cercetările arheologice.

                                                                                                                (dr. Aurel-Daniel Stănică, Șef Birou Arheologie Preventivă în cadrul ICEM Tulcea)

dsc_0753