Artistul lunii iulie la Muzeul de Arta

Darascu - Artistul lunii IuliePe parcursul lunii iunie, Muzeul de Arta din str. Grigore Antipa nr.2 va propune spre contemplare lucrarile pictorului Nicolae Darascu.

Nicolae Darascu se naste pe 18 februarie 1883 la Giurgiu. Studiaza la Scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti, iar admiratia sa pentru operele lui Nicolae Grigorescu si Stefan Luchian il determina sa mearga sa-si continue studiile la Paris, unde studiaza mai intai la Academia Julien si apoi la Academia Artelor Frumoase. A calatorit mult, in sudul Frantei dar si in tara, in zona Vlaici-Olt si Dobrogea, fiind in cautarea peisajelor care ii amintesc de tineretea sa, de exemplu in Delta Dunarii sau pe coasta Marii Negre, peisaje pe care le reda in maniera impresionista. Contactul cu artisti din alte zone culturale ale Europei, calatoriile care au inclus si vizitarea marilor muzee aveau sa ii deschida orizonturi noi, conducandu-l spre un limbaj pictural ce pastreaza legaturile cu realitatea si traditiile artei romanesti. Studiul textelor lui Chervreul si Helmholtz asupra legilor opticii care guverneaza raporturile intre culori isi lasa amprenta asupra operelor sale, iar ulterior, impresionat de expresivitatea lui Matisse, reduce paleta coloristica numai la rosu, galben, albastru si verde. Este perioada in care pare obsedat de misterul Venetiei, de colinele Balcicului sau de poezia bulevardelor bucurestene. Spre sfarsitul vietii ajunge la o stapanire rationala a mijloacelor de expresie, fapt dovedit de mari compozitii cu nuduri feminine sau peisaje. Pictura sa dezvaluie dispretul contemporan pentru detaliile obiectului, in favoarea redarii formelor prin culoare.
Nicolae Darascu are meritul de a fi conturat o scoala nationala de pictura si de a fi creat un climat cultural deschis noilor idei in epoca. In 1917, alaturi de pictorii Camil Ressu, Stefan Dimitrescu, Iosif Iser si sculptorii Dimitrie Paciurea, Cornel Mederea si alti artisti pune la Iasi bazele Asociatiei Arta Romana. Din 1936 pana in 1950 a fost profesor la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti. In Bucuresti moare, pe 14 august 1959.

Muzeul de Arta va propune sapte lucrari ale pictorului, sapte secvente din Dobrogea de acum un secol. Cerul este albastru, mai mult sau mai putin intunecat, lumina soarelui toropitor de vara fiind adunata toata in peretii cladirilor si galbenul nisipiu al dealurilor. Pana si verdele copacilor e nisipiu, totul respira atmosfera incinsa si uscata tipic dobrogeana, care stabileste un alt ritm al vietii, un calm ce nu refuza nimic ci integreaza tot, un calm asemeni vesniciei. Portul Sulina este unul intunecat. Intunecata este apa, intunecat cerul, iar cladirile isi striga deznadajduirea prin gavanele mute ale ferestrelor. Cat despre Piata din Tulcea… Te ademeneste, precum tigancile lui Eliade, te goneste din prezent intr-un vis, intr-o altfel de viata, unde toate reperele se contopesc intr-o stare de uitare de sine si de bine, o viata care pare mai adevarata decat cea reala si de unde nu mai ai vointa sa revii…

In Iulie, uitati provocarile efemere ale prezentului si mergeti la Muzeul de Arta pentru un moment, doua, trei….